Wat is het verschil tussen up- en downloadsnelheid?

Up- en downloaden is het binnenhalen of delen van bestanden van het ene naar de andere apparaat. De snelheid waarmee dit gaat wordt de up- en downloadsnelheid genoemd.

Downloaden is het binnenhalen van digitale informatie en uploaden is juist het delen van informatie. Voorbeelden van downloaden zijn het bekijken van een video op internet of het openen van een webpagina. Een voorbeeld van uploaden is het publiceren van een website.

De internettoegang via analoge telefoonverbinding (POTS) of glasvezel biedt dezelfde maximale up- en downloadsnelheden. Internettoegang via kabel, ADSL, Wi-Fi of satelliet daarentegen is vaak asymmetrisch. De maximale downloadsnelheid is bij deze aansluitingen daardoor hoger dan de uploadsnelheid.