Welke internetverbinding is sneller: ADSL, kabel of glasvezel?

De internetsnelheid is naast beschikbaarheid en prijs een bepaalde factor bij de keuze voor een internetabonnement. Maar welk netwerk biedt de snelste internetverbinding?

In Nederland wordt internet aangeboden via het ADSL-, kabel en glasvezelnetwerk. Alle netwerken maken gebruik van een andere techniek. Daarom zijn er onder meer verschillen in de beschikbaarheid, internetsnelheid en prijs.

Internetsnelheid ADSL
Het ADSL-netwerk maakt gebruik van de traditionele telefoonlijn. Als een huishouden geen toegang heeft tot een ADSL-aansluiting kunnen zij KPN vragen om deze aan te leggen. De provider is dit volgens de wet verplicht en de klant hoeft hiervoor niet te betalen. Deze internetaansluiting biedt een maximale internetsnelheid van circa 25Mb/s. Echter is de snelheid van ADSL-internet naast de techniek ook afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Een ADSL-aansluiting bestaat uit koperdraad. Dit heeft de eigenschap dat het signaal verliest naar mate de draad langer wordt. Hoe kleiner de afstand tussen het woonhuis en de wijkcentrale is, hoe hoger de internetsnelheid. Met een postcodecheck wordt duidelijk of een huishouden toegang heeft tot een ADSL-verbinding en wat de verwachte internetsnelheid is.

Diverse huishoudens beschikken over de verbeterde ADSL-aansluitingen, ook wel VDSL genoemd. Hierbij is een deel van de verbinding vervangen door glasvezel, waardoor de verbinding een hogere snelheid aan kan. Voor deze aansluiting loopt de maximale internetsnelheid op tot circa 100Mb/s.

Internetsnelheid kabel
De beschikbaarheid van een kabelaansluiting kan gecontroleerd worden met een postcodecheck. Huishoudens die niet zijn aangesloten op het kabelnetwerk kunnen dit aanvragen bij de plaatselijke kabelprovider. De aanleg moet de consument echter wel zelf betalen. Daarbij is het nadeel dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Echter nemen sommigen het in overweging aangezien de snelheid van kabelinternet op kan lopen tot 200Mb/s. Door de techniek van het netwerk ligt de beloofde internetsnelheid vaak dichter bij de daadwerkelijke snelheid dan voor internet via ADSL. Wel zijn de abonnementen van kabelaars in de meeste gevallen duurder dan ADSL.

Voor kabelinternet wordt er gebruik gemaakt van de televisiekabel. Hierdoor moeten consumenten verplicht televisie afnemen bij een internetabonnement. Daarnaast is er per regio vaak maar één kabelaar actief. Klanten die voor kabelinternet kiezen hebben in de meeste gevallen dus geen keuzevrijheid van provider. De grootste kabelaars in Nederland zijn Ziggo en UPC.

Internetsnelheid glasvezel
Het glasvezelnetwerk wordt sinds 2004 aangelegd in Nederland en is daarom nog maar beperkt beschikbaar. Provincies waarin al veel huishoudens zijn aangesloten op het netwerk zijn onder meer Flevoland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en delen van Noord-Brabant en Limburg. Tien jaar nadat het eerste dorp op het netwerk werd aangesloten beschikken ruim twee miljoen huishoudens over een glasvezelaansluiting. Bijna 700.000 huishoudens hebben anno 2014 ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement bij circa 25 verschillende aanbieders.

In 2014 worden via het glasvezelnetwerk internetabonnementen aangeboden met snelheden tot 500Mb/s. Maar ook voor deze internetaansluiting geldt dat er factoren zijn die de daadwerkelijke internetsnelheid beïnvloeden. Spyware of verkeerde instellingen van de router of het modem kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het internet trager wordt. Ondanks mogelijke vertragende factoren bieden glasvezelaanbieders de snelste internetabonnementen aan.

Een ander voordeel van glasvezel is dat downloaden even snel gaat als uploaden. In tegenstelling tot een kabel- en ADSL-aansluiting waarbij uploaden vaak veel langzamer gaat dan downloaden. In veel gevallen is de uploadsnelheid een tiende van de aangeboden downloadsnelheid. Voorbeeld: wanneer iemand een internetabonnement afsluit van 15 Mb/s download, wordt vaak een uploadsnelheid geboden van 1 of 2 Mb/s.

Internetabonnement kiezen
Glasvezelproviders bieden dus de snelste internetabonnementen aan, maar deze abonnementen zijn nog niet voor iedereen beschikbaar. En naast de beschikbaarheid zijn er nog andere factoren die bepalend kunnen zijn bij de keuze van een internetaansluiting. Het wordt aangeraden om allereerst na te gaan welke internetsnelheid gewenst is. Sommige huishoudens hebben namelijk voldoende aan de snelheid van de goedkopere ADSL-abonnementen.