KPN

Sinds jaar en dag is KPN een toonaangevend bedrijf op het gebied van telecommunicatie- en ICT-diensten. Voor consumenten biedt de provider internet, telefonie en digitale televisie. Telfort en XS4ALL zijn volle dochterondernemingen van KPN.

Koninklijke KPN NV, ofwel KPN, is de grootste aanbieder in Nederland van telecomdiensten. Consumenten en bedrijven kunnen er terecht voor mobiele telefonie, vast en mobiel internet, interactieve TV en Digitenne. Internet wordt geleverd in een aantal vormen, waaronder ADSL, VDSL en glasvezel. In Nederland verzorgt KPN zo’n 2,5 miljoen internetaansluitingen en 1,2 miljoen televisieaansluitingen. De internetproviders Telfort en XS4ALL zijn volle dochterondernemingen van KPN.

Televisie
Op het gebied van digitale televisie kunnen klanten kiezen voor Digitenne en ‘Interactieve TV’. Klanten met Interactieve TV beschikken echter wel over flink meer mogelijkheden dan het al ‘oudere’ Digitenne. Interactieve TV biedt namelijk een groter aantal zenders, HDTV en interactieve functies als Video on Demand. Het draadloze Digitenne daarentegen is goedkoper. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN complete telecommunicatie- en ICT-oplossingen.

Internet
Breedbandinternet levert KPN via ADSL, VDSL en glasvezel. Al sinds 2012 is de provider bezig met de uitrol van een landelijk glasvezelnetwerk. De focus ligt daarnaast ook nog steeds op nieuwe technologieën via het koperdraad, waardoor via ADSL en VDSL ook sneller internet gerealiseerd kan worden. De maximale internetsnelheden van KPN variëren van 10Mb/s tot 100Mb/s. Ook in 2012 werd begonnen met supersnel mobiel internet via 4G. Op 8 april 2014 maakte KPN vervolgens bekend dat mobiel internet via 4G landelijke dekking heeft verworven.

Pakketten
De diensten van KPN zijn verkrijgbaar in verschillende Alles-in-1 pakketten. Bij het afsluiten van de pakketten kan men bijvoorbeeld aangeven hoe hoog de maximale internetsnelheid moet zijn en welke zenderpakketten worden toegevoegd. Alleen internet en mobiele abonnementen zijn als losse producten verkrijgbaar.

In augustus 2013 maakte telecomconcern América Móvil nog bekend KPN te willen overnemen, echter werd dit bod na enige ophef ook weer ingetrokken. KPN is niet alleen actief in Nederland, maar ook met verschillende andere merken in Duitsland en België, zoals E-Plus en BASE.