Wat is een router?

Router word uitgesproken als ‘rauter’, Britten noemen het echter de ‘roeter’. Het apparaatje wordt vaak geplaatst in het trappenhuis of in de meterkast, maar wat doet het nou eigenlijk precies?

De router heeft als functie het verbinden van de verschillende computers in huis, zodat de computers met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen uitwisselen. Daarnaast zorgt een router ervoor dat dataverkeer ook naar computers buiten het eigen netwerk verstuurd kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het versturen van een e-mail. Als er op verzenden wordt gedrukt wordt de e-mail allereerst verzonden naar de router. De router ziet dat de mail bestemd is voor een computer buiten het eigen netwerk. Vervolgens wordt de e-mail het internet opgestuurd en arriveert later op de andere computer. Daarnaast zijn veel routers voorzien van ingebouwde beveiligingssystemen, bijvoorbeeld een firewall. Hiermee worden de computer beschermd voor aanvallen van buitenaf.

Modem met ingebouwde router
Let er echter op dat sommige modems al een ingebouwde router hebben. Het is dan onnodig om nog een losse router aan te schaffen.