Welke factoren beïnvloeden de internetsnelheid?

Er zijn veel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de internetsnelheid. Die factoren zijn vaak de rede voor het verschil tussen de maximale internetsnelheid en de daadwerkelijke snelheid.

Allereerst kan het type internetaansluiting van invloed zijn op de internetsnelheid. Voor een glasvezelaansluiting geldt bijvoorbeeld dat de kans groter is dat de maximale internetsnelheid wordt gehaald, dan met een DSL- of kabelaansluiting. Voor kabelinternet geldt dat de verbinding verdeeld wordt over het aantal online gebruikers. Daardoor kan het internet trager worden als de buren ook online zijn of als er meerdere apparaten binnen het eigen huis gebruik maken van internet. DSL-verbindingen zijn gedeeltelijk van koper waardoor het signaal minder sterk wordt naar mate de draad langer wordt. Hierdoor speelt de afstand tussen wijkcentrale en het huis voor DSL-verbindingen een rol. Glasvezel daarentegen heeft de eigenschap dat het signaal gelijk blijft, ongeacht de afstand.

Een andere factor die de internetsnelheid kan beïnvloeden is Spyware. Daarnaast kunnen ook verkeerde instellingen van de computer, tablet of smartphone zorgen voor een tragere internetverbinding.