Wat is glasvezelinternet?

Nederland kende tot een paar jaar terug twee telecomnetwerken, het ADSL-netwerk via de traditionele telefoonaansluiting en het kabelnetwerk via de oude televisiekabel. In 2004 werd de eerste gemeente in Nederland aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk

Een glasvezelverbinding bestaat uit een dunne, sterke draad van glas. Het grote voordeel van glasvezel is dat het hogere internetsnelheden aan kan dan een ADSL- en kabelaansluiting. De maximale internetsnelheid loopt in Nederland inmiddels op tot 1Gb/s. Een ander voordeel van glasvezel is de symmetrische verbinding. Dit wil zeggen dat het uploaden van bestanden even snel gaat als het downloaden ervan. ADSL- en kabelinternet kennen een asymmetrische verbinding. Hierbij gaat downloaden ongeveer tien keer sneller dan uploaden.

Onder meer KPN, Ziggo en Telfort bieden internetabonnementen aan via het glasvezelnetwerk. Glasvezel internet is echter nog niet voor heel Nederland beschikbaar, maar partijen als Reggefiber investeren veel geld in de aanleg van glasvezel. In 2014 zijn de huishoudens in de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland grotendeels aangesloten op het glasvezelnetwerk. Ook in Noord-Brabant en Limburg beschikken grote gebieden over de toegang tot glasvezel internet.