Is mobiel internet overal in Nederland beschikbaar?

Veel Nederlanders hebben tegenwoordig een smartphone. Deze mobiele telefoons moeten niet langer alleen nog kunnen bellen en sms-en, maar men wil ook overal kunnen internetten.

Mobiel internet zorgt ervoor dat er draadloos geïnternet kan worden op een laptop, tablet of smartphone. Zowel binnen- als buitenshuis biedt dit veel vrijheid. De markt voor mobiel internet ziet er weer anders uit dan de markt voor vast internet. Er worden andere producten aangeboden, door veelal andere providers. Daarnaast wordt voor mobiel internet onderscheid gemaakt tussen Wi-Fi en het mobiele 3- of 4G-netwerk.

Wi-Fi
Wi-Fi (Wireless Fidelity) is een technologie die het mogelijk maakt om op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Een Wi-Fi signaal is afkomstig van een router in huis die een vaste internetverbinding kan omzetten in een draadloos signaal. Dit zorgt ervoor dat er in en om het huis draadloos kan worden geïnternet. Daarnaast bieden ook veel restaurants of andere openbare plekken internet via Wi-Fi aan.

Mobiele netwerk (3G & 4G)
Voor mobiel internet via het 3- of 4G-netwerk wordt er gebruik gemaakt van het mobiele netwerk van de provider. In Nederland zijn er drie grote internetproviders die een eigen mobiele netwerk beheren: KPN, Vodafone en T-Mobile. Andere internetproviders opereren via één van deze netwerken. Via de drie netwerken is mobiel internet via het 3G-netwerk vrijwel in heel Nederland beschikbaar. Ook de 4G-netwerken worden steeds verder uitgebreid. KPN beschikt zelfs al over een landelijk dekkend 4G-netwerk.