Wat is een Fair Use Policy?

Veel Nederlandse internetproviders hanteren een Fair Use Policy. Dit beleid zorgt er voor dat de provider maatregelen mag nemen als een klant onevenredig gebruik maakt van de internetverbinding.

In de Fair Use Policy (FUP) zijn voorwaarden opgenomen waarin staat beschreven dat klanten geen extreem verkeer mogen veroorzaken op de internetverbinding. Dit geldt echter niet voor huishoudens die af en toe een update binnenhalen of een groter bestand downloaden. Alleen gebruikers die systematisch veel data verbruiken worden hierop. Vaak ligt het internetgebruik van deze ‘grootverbruikers’ vele malen hoger dan het gemiddelde internetgebruik van klanten met een dergelijk abonnement.

Consequenties overschrijven FUP
Mocht de FUP overschreden worden, dan zal eerst de internetsnelheid van de betreffende klant worden verlaagd. Vervolgens ontvangt de klant een bericht waarin gevraagd wordt het internetgebruik te beperken. Als het verbruik in de maanden daarna bovengemiddeld blijft mag de provider kosten in rekening brengen of het abonnement stopzetten.