Kan ik met elk modem draadloos internetten?

Bij een internetabonnement wordt door vrijwel alle providers een modem geleverd. Dit apparaat zorgt ervoor dat een computer of laptop kan worden aangesloten op het ADSL- of kabelinternet. Het modem hebben klanten vaak in bruikleen van de internetprovider.

Of alleen een modem voldoet aan de wensen van de klant heeft hangt af van de behoeften en het type modem. Een modem maakt de internetsignalen van de aansluiting geschikt voor de computer of laptop. Als een klant draadloos wil internetten dient er een draadloze router aanwezig te zijn. Echter is deze in sommige modems al ingebouwd. Indien het modem geen draadloze router kan dit apparaat los gekocht worden. Het komt echter ook voor dat het modem een ingebouwde router bevat, maar dat deze niet in staat is een draadloos internetsignaal te produceren. In dat geval kan er een antenne of acces point worden ingeplugd. Dit zorgt er voor dat er toch een draadloos internetsignaal geproduceerd wordt.

Echter maken niet alle huishoudens gebruik van de ingebouwde (draadloze) router. Een nieuwe, losse router kan namelijk voor een hogere internetsnelheid of een groter draadloos bereik zorgen.