UPC

UPC staat voor United Pan-European Communications en is een dochterbedrijf van Liberty Global. De provider is ontstaan in de jaren 90 door de aankoop van kabelbedrijven van lokale overheden en energiebedrijven.

UPC Nederland is toonaangevend op het gebied van televisie, internet en digitale telefonie. Het heeft in Nederland een respectievelijk klantenaantal van ruim 2,1 miljoen. UPC en Ziggo beschikken samen over 90% van de kabelmarkt. De internetproviders bieden vrijwel in heel Nederland dekking, met uitzondering van Zeeland. De kabelaars concurreren echter niet rechtstreeks tegen elkaar, er is in elke regio één kabelaanbieder. UPC is bijvoorbeeld actief in Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant.

Kabelinternet
Kabelverbindingen zijn destijds aangelegd voor radio en televisie, maar sinds 1995 wordt het netwerk ook gebruikt voor internet. Voordelen van kabelinternet ten opzichte van ADSL zijn een hogere up- en downloadsnelheid. Daarnaast heeft TV kijken geen invloed op de internetsnelheid. Ook maken kabelaars de beloofde snelheid vaker waar dan ADSL aanbieders.

Internet van UPC
De internetabonnementen van UPC wordt aangeboden met verschillende downloadsnelheden die variëren van 50Mb/s tot 200Mb/s. De uploadsnelheid is in één-tiende van de downloadsnelheid. Met elk internetabonnement kan binnen- of buitenshuis online tv gekeken worden met meer dan 15 zenders. Daarnaast beschikt UPC over een half miljoen Wi-Fi spots en biedt de provider het Veiligheidspakket aan om veilig te kunnen internetten. In juli 2014 werd bij UPC-klanten de op één na hoogste gemiddelde internetsnelheid van Nederland gemeten.

Pakketten
UPC biedt haar producten aan in verschillende pakketten of als losse producten. Ook is het mogelijk om zelf een pakket samen te stellen. UPC biedt keuze uit verschillende internetsnelheden, digitale of interactieve TV en bellen. Met interactieve TV profiteert men van meer (HD) zenders en ‘TV Gemist’.