Wat zijn de verschillen tussen glasvezel-, kabel-, en DSL-verbindingen?

Een vaste internetverbinding is af te sluiten via verschillende aansluitingen. Elk aansluiting heeft haar eigen voor- en nadelen.

Vast internet in Nederland kent drie verschillende vaste aansluitingen: kabelinternet, -DSL-verbindingen en glasvezel. Het is bij veel internetproviders ook mogelijk om via dezelfde aansluitingen telefonie of televisie af te sluiten. Echter zijn niet alle technieken en alle providers op ieder adres in Nederland verkrijgbaar. Het wordt aangeraden om dit te controleren voordat er een abonnement wordt afgesloten. Bekende aanbieders van vast internet zijn KPN, XS4ALL, UPC, Telfort en Ziggo.

Kabelinternet
Sinds 1995 wordt het kabeltelevisienetwerk niet alleen meer gebruikt voor radio en televisie. Vanaf toen werd ook internet aangeboden via de televisiekabel. Kabelinternet is daarom in veel gevallen alleen af te sluiten in combinatie met televisie. CAIW was de eerste aanbieder van kabelinternet in Nederland. Inmiddels bieden ook Ziggo, UPC en ZeelandNet internet via de kabel aan. Internet via kabelaansluiting wordt in 2014 al aangeboden met snelheden tot 200Mb/s. De kabelaars blijven investeren in hun netwerk, waardoor de snelheden in de toekomst nog verder kunnen oplopen.

Een voordeel van kabelinternet is dat het op veel adressen verkrijgbaar is omdat het kabeltelevisienetwerk in vrijwel heel Nederland is aangelegd. Nadeel is echter dat per regio maar één kabelaar haar producten aanbiedt. Dus als men niet tevreden is over de aanbieder is het niet mogelijk over te stappen op een andere kabelprovider.

ADSL en VDSL
De ADSL-verbinding maakt gebruik van de vaste telefoonlijn. Via deze verbinding wordt internet, televisie en bellen aangeboden. Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) biedt een asymmetrische verbinding waardoor de downloadsnelheid hoger ligt dan de uploadsnelheid. Internet via ADSL wordt geleverd via een koperverbinding. Het nadeel van koperdraad is dat het meer signaal verliest naar mate de kabel langer wordt. De afstand tot de wijkcentrale speelt dus een rol bij de internetsnelheid. Internet via ADSL biedt in de meeste regio’s een maximale snelheid van ongeveer 20Mb/s.

De opvolger van ADSL is VDSL: Very high bitrate Digital Subscriber Line. Hierbij is nog maar een klein deel van de verbinding koper en de rest bestaat uit glasvezel. Met een glasvezelverbinding verliest het internet geen snelheid, ongeacht de afstanden die het af moet leggen. Hierdoor kan met VDSL al ongeveer een internetsnelheid worden behaald tot circa 100Mb/s.

KPN is een samenwerking aangegaan met Reggefiber. Samen vervangen de bedrijven steeds meer koperverbindingen in glasvezelaansluitingen met als doel zo veel mogelijkheid huishoudens te kunnen voorzien van sneller internet. Het uiteindelijke streven is om de meeste woningen in Nederland een glasvezelaansluiting aan te kunnen bieden.

Glasvezel
Met een glasvezelaansluiting bestaat de hele verbinding uit glasvezel. Dit heeft de eigenschap dat het geen internetsnelheid verliest, ongeacht welke afstand het aflegt. Glasvezelinternet wordt door sommige internetproviders al aangeboden met een internetsnelheid van 500Mb/s.

Glasvezel is echter nog niet voor ieder huishouden in Nederland beschikbaar. Het is vrij kostbaar om deze aansluitingen aan te leggen, vooral in buitengebieden waar de dichtheid van huizen laag is. Door de samenwerking tussen KPN en Reggefiber wordt er nu geld geïnvesteerd in het uitrollen van glasvezel. De bedrijven hebben als doel binnen een paar jaar zo veel mogelijk woningen te kunnen voorzien van internet via glasvezel.