Is een ADSL-verbinding overal beschikbaar?

Vrijwel ieder Nederlands huishouden heeft een vaste internetverbinding. ADSL is een veel gekozen internetaansluiting, maar is het ook overal in Nederland beschikbaar?

ADSL is in vrijwel heel Nederland beschikbaar met uitzondering van sommige landelijke gebieden, ver van telefooncentrales en woonkernen. De afstand tot de telefooncentrale is dan te groot en de koperdraad zal na het aanleggen onvoldoende signaal geven. Met een postcodecheck kan inzicht verkregen worden in welke aansluitingen voor een specifieke postcode beschikbaar zijn. Als op het adres geen enkele vaste internetverbinding wordt aangeboden kan er gekozen worden voor een satellietverbinding of draadloos internet.

Voorbeelden van ADSL-providers zijn KPN, XS4ALL en Tele2. De internetproviders bieden internet, televisie en telefonie aan via de traditionele telefoonlijn. ADSL-providers bieden vaak goedkopere internetabonnementen dan kabelaars. Dit komt doordat de maximale internetsnelheid van deze abonnementen lager is. Echter zijn deze snelheden voor veel huishoudens in Nederland voldoende.