Is de internetsnelheid via de kabel ook afhankelijk van de afstand van de centrale?

Internetaanbieders adverteren met maximaal haalbare internetsnelheden. Er zijn echter verschillende factoren die deze internetsnelheid kunnen beïnvloeden. Onder meer de afstand tot de centrale kan voor bepaalde aansluitingen een rol spelen.

In tegenstelling tot ADSL- en VDSL-internet wordt de snelheid van kabelinternet niet beïnvloed door de afstand tot de wijkcentrale. Een kabelaansluiting heeft vrijwel geen last van snelheidsverlies naar mate de afstand tot de centrale toeneemt, en daarmee de kabels langer worden. Kabelaars kunnen hierdoor de internetsnelheid waarmee geadverteerd wordt vaker waar maken dan ADSL-providers.

Techniek ADSL-internet
Het ADSL-netwerk bestaat uit koperdraad. Koper heeft als eigenschap dat het signaal verliest naar mate de draad langer wordt. Deze draad loopt van de wijkcentrale naar het woonhuis. Hoe langer de draad, hoe langer de internetsnelheid. Voor huishoudens die ver buiten de woonkernen wonen kan het voorkomen dat ADSL-internet niet tot de keuzemogelijkheden behoord.

Techniek kabelinternet
Vanaf de wijk centrale wordt de bandbreedte van kabelinternet verdeeld over het aantal internetaansluitingen. Hierdoor is de internetsnelheid afhankelijk van het aantal internetgebruikers in de wijk. Echter is de kabelaansluiting zodanig verbetert dat een druk bezet netwerk niet direct zorgt voor langzamer internet.