Wat is triple play?

Veel internetproviders bieden niet alleen internetabonnementen aan, maar bieden ook abonnementen voor televisie en telefonie. Dit biedt voor klanten de mogelijkheid om verschillende abonnementen te combineren in een pakket, ook wel triple play genoemd.

Een compleet alles-in-1 abonnement bevat internet, telefonie en televisie. Deze abonnementen onderscheiden zich voornamelijk door het televisie aanbod en de internetsnelheid. Grote spelers op de triple play markt zijn UPC, Ziggo en KPN. Daarbij bieden UPC en Ziggo de pakketten aan via het kabelnetwerk. KPN beschikt daarentegen over een uitgebreid ADSL-netwerk. In 2014 had meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens een triple play abonnement.

Voordelen triple play
Een voordeel van een triple play abonnement is dat het vaak goedkoper is dan twee of drie losse abonnementen. Veel providers hanteren een pakketkorting. Daarnaast ontvangt de klant één factuur en is er bij problemen één aanspreekpunt. Hierdoor is een triple play abonnement heel overzichtelijk.

Nadelen triple play
Echter zijn er ook nadelen verbonden aan de triple play abonnementen. Bij een storing kan het zijn dat alle onderdelen van het abonnement, zoals internet, telefonie en digitale televisie niet meer werken. Daarnaast maken de alles-in-1 pakketten de telecommarkt minder transparant. Doordat er drie producten voor één prijs worden aangeboden is het niet altijd duidelijk wat er per product betaald wordt, vooral als er gratis bellen in het abonnement is opgenomen.