Hoe kan ik kabelinternet krijgen?

Sinds 1995 wordt internet aangeboden via de traditionele televisiekabel. Een voordeel van deze internetaansluiting is dat de internetsnelheid vrijwel niet wordt beïnvloed door de afstand tot de wijkcentrale.

Kabelinternet biedt verschillende voordelen ten opzichte van ADSL-internet. Kabelaars kunnen bijvoorbeeld hogere internetsnelheden bieden dan ADSL-providers. Kabelinternet is in huidige tijd verkrijgbaar met een maximale snelheid tot 200Mb/s, terwijl ADSL-providers hoogstens 100Mb/s aanbieden. Echter moet een huishouden wel toegang hebben tot het kabelnetwerk om een internetabonnement via de kabel af te kunnen sluiten. Middels een postcodecheck kan worden gekeken of er een kabelaansluiting aanwezig is op het ingevoerd adres.

Als het huishouden is aangesloten op de kabel kan er een abonnement worden afgesloten bij de kabelaar die actief is in de regio. In tegenstelling tot ADSL biedt kabelinternet vaak geen keuzevrijheid in provider. Per regio is in meeste gevallen maar één kabelaar actief. De twee grootste Nederlandse kabelproviders zijn Ziggo en UPC. Daarnaast zijn er ook nog enkele kleine kabelaars actief, zoals ZeelandNet en Caiway. Indien het huishouden geen toegang heeft tot het kabelnetwerk kan de aansluiting op aanvraag worden aangelegd door de kabelaar. De kosten hiervoor zijn voor de klant en kunnen vaak hoog oplopen.