Kan ik in mijn woonplaats glasvezel aanvragen?

Internet via glasvezel is in opkomst. Het is echter nog niet beschikbaar in heel Nederland, maar het netwerk wordt steeds verder uitgebreid.

Reggefiber is de grootste glasvezelexploitant in Nederland. Het bedrijf benadert geselecteerde gemeentes met de vraag of er interesse is in een glasvezelnetwerk. In overleg wordt bepaald of en waar glasvezel zal worden aangelegd in de gemeente. Er wordt er na akkoord echter niet direct begonnen aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Eerst dient minstens 30% van de bevolking in dat gebied interesse te hebben getoond door een abonnement met glasvezel af te sluiten, ook wel vraagbundeling genoemd.

Glasvezel is nog een vrij nieuwe internetverbinding. De aansluiting staat bekend om het snelle internet. Vooralsnog ligt de maximale internetsnelheid bij diverse providers op 1Gb/s. In tegenstelling tot ADSL is men met een glasvezelaansluiting niet afhankelijk van de afstand tussen de wijkcentrale en het woonhuis. De aansluiting verliest namelijk nauwelijks signaal naar mate de kabel langer wordt. In mei 2014 beschikken ruim 2 miljoen huishoudens in Nederland over toegang tot glasvezel. Voornamelijk in Flevoland, Gelderland, Overijssel en delen van Noord-Brabant en Limburg zijn veel huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Voor de rest van Nederlands is het een kwestie van geduld voordat ook zij gebruik kunnen maken van glasvezelinternet.