Kan ik beter kiezen voor ADSL- of kabelinternet?

Vast internet wordt in Nederland aangeboden via verschillende verbindingen. Tegenwoordig kan er onder meer gekozen worden voor een ADSL- of kabelaansluiting. Iedere verbinding heeft voor- en nadelen. Maar welke internetaansluiting is het best?

Bij het afsluiten van een internetabonnement kan gekozen worden uit verschillende internetaansluitingen. Deze keuze is afhankelijk van de persoonlijke wensen, maar ook van het aanbod per postcode. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken tussen ADSL- en kabelinternet worden de internetaansluitingen in de onderstaande alinea’s uitgelegd.

Kabelinternet
Internet via de kabel wordt aangeboden via het kabeltelevisienetwerk. Het internetabonnement moet hierdoor vaak worden aangevuld met televisie. Een voordeel van de kabelverbinding is dat telefonie, televisie en internet van elkaar gescheiden zijn. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld het gebruik van de interactieve tv geen invloed heeft op de internetsnelheid. De kabel moet echter wel gedeeld worden met andere woningen in de buurt, maar door recente technische ontwikkelingen merkt de consument hier vrijwel niks van tijdens het internetten.

De maximale internetsnelheid van de kabelverbinding loopt inmiddels op tot 200Mb/s tijdens downloaden en 20Mb/s tijdens uploaden. In Nederland opereren de twee grote kabelaars Ziggo en UPC. Daarnaast zijn er kleinere kabelaars actief als bijvoorbeeld ZeelandNet. De internetproviders concurreren echter niet direct met elkaar, omdat er per regio één kabelaar telecom aanbiedt. Een nadeel hierdoor is dat er geen keuzevrijheid is. Als er wordt gekozen voor kabelinternet staat al vast bij welke kabelaar het abonnement zal worden afgesloten.

ADSL-internet
De ADSL-internetverbinding wordt afgesloten via de traditionele telefoonlijn. Dit betekent echter niet dat men verplicht is een telefonieabonnement af te sluiten. Een nadeel van ADSL-internet is dat de internetsnelheid kan afnemen als er gebruik wordt gemaakt van interactieve tv. Wel biedt deze internetaansluiting keuzevrijheid van aanbieder. Op de ADSL-markt zijn veel internetproviders actief die zorgen voor een zeer uiteenlopend aanbod.

De maximale internetsnelheid voor een ADSL-aansluiting bedraagt ongeveer 20Mb/s, terwijl de verbeterde VDSL-aansluiting al zorgt voor een maximale snelheid van circa 100Mb/s. Daarnaast is de afstand tussen de wijkcentrale en het huis van invloed op de internetsnelheid. Hoe kleiner de afstand, hoe sneller het internet. Om een goede indruk te krijgen van de verwachte maximale snelheid kan er een postcodecheck gedaan worden.