Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Tegenwoordig is internet bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. En bijna iedereen die gebruik maakt van internet komt bewust of onbewust in aanraking met down- en uploaden. Maar wat betekenen deze begrippen, en wat is het verschil?

De downloadsnelheid geeft aan hoe snel de computer, tablet of smartphone in staat is om gegevens van het internet binnen te halen. Dit kan zijn het downloaden van muziek, maar ook het laden van een webpagina. Uploaden daarentegen is precies het tegenovergestelde. Hiermee wordt bedoeld dat er data op het internet gezet wordt. Bijvoorbeeld een update van een website, maar ook het versturen van een foto via Whats App.

Bij het afsluiten van een internetabonnement wordt de prijs mede bepaald door de down- en uploadsnelheid. Voor ADSL- en kabelinternet geldt dat deze snelheden van elkaar verschillen doordat er sprake is van een asymmetrische verbinding. Vaak ligt de downloadsnelheid van deze vormen van internet ongeveer tien keer hoger dan de uploadsnelheid. Met glasvezelinternet is de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid.