Wat is internet via een ADSL-aansluiting?

Internet wordt in Nederland aangeboden in verschillende soorten en maten, en via diverse aansluitingen. Eén van deze aansluitingen de ADSL-verbinding.

Voor internet via ADSL wordt gebruik gemaakt van de traditionele vaste telefoonlijn. Via deze aansluiting wordt ook televisie en telefonie aangeboden. ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, wat verwijst naar de asymmetrische verhouding tussen de down- en uploadsnelheid. De downloadsnelheid van deze verbinding ligt vaak tien keer hoger dan de snelheid waarmee geüpload wordt.

De maximale internetsnelheid van ADSL loopt op tot circa 20Mb/s. De ADSL-verbinding bestaat voor een groot deel uit koper, dat de eigenschap heeft om signaal te verliezen naarmate de draad langer wordt. Hierdoor speelt de afstand tussen de wijkcentrale en het woonhuis een rol bij de daadwerkelijk internetsnelheid. Bepaalden gebieden in Nederland kunnen zelfs helemaal geen ADSL afsluiten, omdat de afstand tot de wijkcentrale te groot is.

VDSL is de opvolger van ADSL en zorgt voor een maximale internetsnelheid tot 100Mb/s. Dit komt doordat het koperdraad gedeeltelijk is vervangen door glasvezel. Een glasvezeldraad is in staat data op hoge snelheid te vervoeren, zonder dat het signaal zwakker wordt. Hierdoor heeft de afstand tussen de wijkcentrale en het woonhuis in mindere mate invloed op de behaalde internetsnelheid. Ook zijn er internetproviders die abonnementen aanbieden via een volledige glasvezelaansluiting. De maximale internetsnelheid voor deze aansluitingen loopt op tot 1Gb/s.