Wat wordt bedoeld met maximale internetsnelheid?

Internetproviders adverteren met maximale internetsnelheden. In de praktijk kan deze snelheid echter verschillen met de daadwerkelijke snelheid.

Internet is verkrijgbaar in verschillende snelheden. Hoeveel internetsnelheid men nodig heeft hangt af van de activiteiten op internet. Als er bijvoorbeeld veel gedownload wordt, wordt een hogere snelheid aangeraden dan wanneer het internet alleen gebruikt wordt om e-mails te versturen of te surfen. Internetproviders bieden hun abonnementen vaak aan in verschillende snelheden en adverteren met de maximale internetsnelheden.

In 2013 hebben verschillende internetproviders hun handtekening gezet onder de Gedragscode Transparante Internetsnelheden. Hierdoor zijn de providers nu verplicht consumenten juist te informeren over realistische internetsnelheden. Op de websites wordt door providers nog steeds geadverteerd met maximale snelheid, maar consumenten kunnen nu ook een postcodecheck doen. Hierdoor krijgt men een indicatie van welke internetsnelheid op hun postcode beschikbaar is. Naast wat meer transparantie heeft de consument op die manier beter inzicht in de daadwerkelijk internetsnelheid in de eigen woonplaats.