Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Zowel het 3G- als het 4G-netwerk biedt toegang tot mobiel internet. De 4G-technologie is de opvolger van het 3G-netwerk.

De technieken voor mobiel internet worden constant verbeterd. Na het 3G-netwerk (derde generatie) werd het 4G-netwerk (vierde generatie) geïntroduceerd. Steeds meer mensen kiezen nu voor een 4G-abonnement en de meeste nieuwe smartphones en tablets ondersteunen het nieuwe netwerk. KPN was in 2014 de eerste provider die in heel Nederland een 4G-dekking bood. Daarnaast beschikken ook T-Mobile en Vodafone over een eigen 4G-netwerk.

Een groot verschil tussen het 3G- en 4G-netwerk is de internetsnelheid. De internetsnelheid van het 3G-netwerk ligt tussen de 100Kb/s en 10Mb/s. De snelheid is heel erg afhankelijk van waar je bent en het internet is bijvoorbeeld trager als men zich snel verplaatst. Het 4G-netwerk biedt sneller internet dan het 3G-netwerk. De internetsnelheden variëren van 100Mb/s tot 1Gb/s. Daarnaast is er ook een verschil in bandbreedte tussen de netwerken. Met het 3G-netwerk ervaart men trager internet als het druk is op het netwerk. Het 4G-netwerk biedt meer bandbreedte waardoor drukte op het netwerk weinig invloed zal hebben op de internetsnelheid.