Wat is het verschil tussen Wi-Fi en het mobiele netwerk?

Met een mobiele telefoon, tablet of laptop kan men gebruik maken van mobiel internet. De internetverbinding wordt verkregen via het mobiele netwerk van de provider of via het Wi-Fi-netwerk.

Zowel Wi-Fi als het mobiele netwerk van de provider biedt draadloos toegang tot internet. Wi-Fi is ten opzichte van het mobiele netwerk snel, maar heeft een klein bereik. De internetverbinding die het huis binnenkomt via een vaste aansluiting wordt door de router omgezet in een draadloze verbinding. Dit is het Wi-Fi signaal. Het 3G- of 4G-netwerk van de provider heeft een veel groter bereik dan het Wi-Fi-netwerk, waardoor er vrijwel overal toegang is tot internet. De verbinding is echter wel vaak trager en de gebruiker betaalt per Mb. Een toestel dat geschikt is voor beide vormen van internet zal meestal eerst verbinding zoeken met een Wi-Fi-netwerk. Pas als het toestel dat niet kan vinden gaat het opzoek naar een 3G- of 4G-netwerk, afhankelijk van welk abonnement is afgesloten.